A megfelelő terítés nem csak esztétikai szempontból fontos, de segíti a kényelmes és élvezetes étkezést is. Akár hétköznapi vacsoráról, akár ünnepi alkalmakról van szó, érdemes ismerni a terítés alapvető szabályait. Ebben a cikkben részletesen áttekintjük a terítés művészetét.
1. Az alapteríték elemei
Egy alapteríték a következő elemekből áll:
- Lapostányér
- Evőeszközök (villa, kés, kanál)
- Poharak
- Szalvéta
Ünnepi alkalmakkor ezt kiegészíthetjük előételes tányérral, leveses tányérral, desszertes tányérral és további evőeszközökkel.
2. Az evőeszközök elhelyezése
Az evőeszközök helyes elrendezése kulcsfontosságú:
- A villát a tányér bal oldalára helyezzük, hegyével felfelé.
- A kést a tányér jobb oldalára tesszük, élével a tányér felé.
- A kanalat a kés jobb oldalára tesszük, öblös részével felfelé.
- Az evőeszközöket kívülről befelé használjuk, tehát a külső evőeszközöket használjuk először.
- A desszerthez használt evőeszközöket a tányér fölé helyezzük, a villát lefelé, a kanalat felfelé.
3. Poharak elrendezése
A poharakat a tányértól jobbra, kissé ferdén felfelé helyezzük el:
- A vizespohár kerül középre és legelőre.
- A fehérboros pohár a vizespohár mögé és jobbra kerül.
- A vörösboros pohár a fehérboros pohár mögé és balra kerül.
- Ha pezsgőt is felszolgálunk, annak pohara a vörösboros pohár mögé kerül.
4. A szalvéta helye
A szalvéta elhelyezésére több lehetőség is van:
- Helyezhetjük a tányér bal oldalára, a villa mellé.
- Tehetjük a tányérra is, egyszerűen összehajtva vagy díszesen meghajtogatva.
- Elhelyezhetjük a poharaktól balra is.
5. Egyéb terítéki elemek
- A kenyeres- vagy vajas tányér a fő tányértól balra, a villák fölé kerül.
- A vajkés a kenyeres tányérra vagy annak jobb szélére kerül.
- A sótartót és a borsszórót a terítékek között helyezzük el, könnyen elérhetően.
6. Speciális alkalmak terítéke
Ünnepi alkalmakkor vagy több fogásos étkezéseknél további elemekkel bővíthetjük a terítéket:
- Előételes tányér: a fő tányérra helyezzük.
- Leveses tányér: az előételes tányérra kerül.
- Salátás tányér: a fő tányértól balra helyezzük el.
- Desszertes tányér és evőeszközök: ezeket csak a desszert felszolgálásakor tesszük az asztalra.
7. Dekoráció
A terítéket kiegészíthetjük dekorációs elemekkel:
- Asztalközép: virágok, gyertyák, szezonális díszek.
- Ültetőkártyák: formális eseményeken segítik a vendégek elhelyezkedését.
- Menükártyák: elegáns éttermekben vagy ünnepi alkalmakkor használjuk.
8. Gyakorlati tippek
- Mindig tiszta, vasalt terítőt és szalvétákat használjunk.
- Az evőeszközök legyenek tiszták és fényesek.
- Ügyeljünk arra, hogy minden vendég számára elegendő hely legyen.
- A terítéket a vendégek érkezése előtt készítsük el.
A tökéletes terítés művészete gyakorlást igényel, de megéri a fáradságot. Egy szépen megterített asztal nem csak esztétikai élményt nyújt, de kifejezi a házigazda vendégszeretetét és igényességét is. Az alapvető szabályok ismeretében bátran kísérletezhetünk és alakíthatjuk ki saját stílusunkat, hogy minden étkezés különleges élmény legyen.